MEMORIA
La nostra proposta per al Museu Carmen Thyssen Sant Feliu de Guíxols busca posar en relació simbiòtica el patrimoni arquitectònic i paisatgístic amb la col·lecció Carmen Thyssen per tal de fer del conjunt un campus artístic-cultural de multiples intereses.
El procés creatiu ha partit d’una anàlisi en profunditat de la col·lecció i dels espais existents per tal d’explorar la pertinència conceptual i tècnica de la seva convivència i, en tal cas, buscar la manera que, més enllà de garantir la plena funcionalitat i sostenibilitat ambiental, econòmica i social, multipliqui la capacitat narrativa de les obres i dels espais. Es tracta de posar en valor el patrimoni moble i immoble convertint-lo en una eina d’interpretació mútua i font d’inspiració per tal de propiciar una experiència intensa, coherent i única a les persones que visitin el Museu.
Context i repte
El context específic és un monestir mancat de claustre, la Casa Blasco (del s. XIX) i els seus jardins (patrimoni arquitectònic i paisatgístic). Se li suma la col·lecció catalana de Carmen Thyssen: principalment pintura noucentista i modernista.
L’associació de les peces de la col·lecció amb el Jardins i la mateixa casa Blasco és quasi bé immediata ja que són obres coetànies, d’imaginari compartit i per tant, de lectures complementàries. El repte és, més aviat, trobar la relació conceptual d’això amb el monestir benedictí per tal de trobar el lloc i la manera idònia d’exposar les obres i posar en valor el patrimoni.
Què és el projecte?
El projecte aborda la reprogramació del lloc per tal d’esdevenir un conjunt coherent, amb potencial pedagògic i divulgatiu. Dues accions estratègiques ho permeten: Per una banda, dotar el Monestir del Jardí claustral que li manca i per altra, atorgar a l’ampliació el caràcter d’element paisatgístic.